Osho

Moderatör: Michaelfz

Michaelfz
Registered for: 6 month
Been thanked: 10 time

Osho

Mesaj gönderen Michaelfz »

Buddha, benlik fikrinin yanlış anlama olduğunu söyler. Sen varsın, ama sen bir benlik değilsin. Sen varsın, ama sen Evren'den ayrı değilsin. Ayrılık, benlik kavramının temelindeki fikirdir; ben senden ayrıysam o zaman bir benliğim vardır: sen benden ayrıysan o zaman bir benliğin vardır.
Buddha der ki: "Varoluş birdir. Sınırlar yoktur. Kimse bir başkasından ayrı değildir. Biz bir bilinç okyanusunda yaşarız. Biz bir bilinciz bedenin sınırlarıyla, zihnin sınırlarıyla yanıltılmış bir bilinç. Ve beden ve zihin yüzünden, beden ve zihinle olan özdeşleştirme yüzünden ayrı olduğumuzu düşünürüz, 'benlikler olduğumuzu düşünürüz. Bu şekilde Egoyu yaratırız."

Tıpkı haritada Hindistan'ı görmen gibidir, ama yeryüzünde Hindistan yoktur, yalnızca politikacıların haritalarında vardır. Haritada Amerika kıtasıyla Afrika kıtasını ayrı gibi görürsün, ama derinlerde, okyanusların altında, dünya birdir. Tüm kıtalar birliktedir, hepsi tek bir yeryüzüdür.

Yalnızca yüzeyde ayrıyız. Ne kadar derine inersek ayrılık o kadar kaybolur. Benliğimizin özüne indiğimizde aniden evrensel olur; orada benlik yoktur, ruh yoktur.
Osho
Resim
Kullanıcı avatarı
Batıejderi
Site Admin
Registered for: 1 year 1 month
Has thanked: 10 time

Re: Osho

Mesaj gönderen Batıejderi »

Michaelfz yazdı: Çrş Nis 02, 2025 10:10 pm Buddha, benlik fikrinin yanlış anlama olduğunu söyler. Sen varsın, ama sen bir benlik değilsin. Sen varsın, ama sen Evren'den ayrı değilsin. Ayrılık, benlik kavramının temelindeki fikirdir; ben senden ayrıysam o zaman bir benliğim vardır: sen benden ayrıysan o zaman bir benliğin vardır.
Buddha der ki: "Varoluş birdir. Sınırlar yoktur. Kimse bir başkasından ayrı değildir. Biz bir bilinç okyanusunda yaşarız. Biz bir bilinciz bedenin sınırlarıyla, zihnin sınırlarıyla yanıltılmış bir bilinç. Ve beden ve zihin yüzünden, beden ve zihinle olan özdeşleştirme yüzünden ayrı olduğumuzu düşünürüz, 'benlikler olduğumuzu düşünürüz. Bu şekilde Egoyu yaratırız."

Tıpkı haritada Hindistan'ı görmen gibidir, ama yeryüzünde Hindistan yoktur, yalnızca politikacıların haritalarında vardır. Haritada Amerika kıtasıyla Afrika kıtasını ayrı gibi görürsün, ama derinlerde, okyanusların altında, dünya birdir. Tüm kıtalar birliktedir, hepsi tek bir yeryüzüdür.

Yalnızca yüzeyde ayrıyız. Ne kadar derine inersek ayrılık o kadar kaybolur. Benliğimizin özüne indiğimizde aniden evrensel olur; orada benlik yoktur, ruh yoktur.
Osho
Osho çok güzel yazmış.Ne zamandır kendisini okumak istiyorum, fırsat olmadı.

Birde bu yazı bana bir belgeseli hatırlattı.Orda kısa süreli ölüm deneyimi yaşayıp tekrar hayata dönen insanlar çok şey gördüklerini söylüyordu.Nöroloji uzmanı ise tam olarak çalışmayan oksijensiz kalmış bir beyinde bilinç ile yaşanan deneyimlere çok şaşırıyordu.Bilinç beyinde konaklıyor olsada ondan bağımsız gibi görünüyor ama Osho nun dediği gibi sınırlayıcıymış gibi bir yanılgıya düşeriz.